Je hebt een woning geërfd en denkt eraan die te verkopen. Dat roept heel wat vragen op, zoals mag je meteen verkopen of moet je belastingen betalen op die erfenis? Wij zochten het voor je uit.
Wie zijn de erfgenamen?
Om te weten waar je aan toe bent, is het goed te weten wie nu precies de woning erft.
Ben jij de enige erfgenaam?
Als enige erfgenaam heb je het helemaal zelf voor het zeggen en kan je in principe zo snel mogelijk overgaan tot de verkoop.
Zijn er meerdere erfgenamen?
Dan is het andere koek, want die koek moet worden verdeeld. Jullie zullen het samen eens moeten worden over de verkoop en de prijs.
Krijgt er iemand het vruchtgebruik?
In een situatie waarbij één van beide ouders overlijdt, dan kan je als kind de blote eigendom van hun gezinswoning erven. Je moeder krijgt dan bijvoorbeeld het vruchtgebruik over de woning. Dat betekent dat ze erin mag blijven wonen en er huurinkomsten voor mag ontvangen. Als kind mag je de woning in dat geval niet zomaar verkopen.
Moet je belasting betalen?
Op onroerende goederen zoals een huis of appartement, betaal je bij erfenis … erfbelasting. Maar hoe weet de belastingdienst nu precies hoeveel je moet betalen?
De aangifte
Simpel, de erfgenamen zijn verplicht aangifte van nalatenschap te doen bij de Vlaamse Belastingdienst van alle eigendommen van de overledene. Is de persoon gestorven in België, dan heb je 4 maanden de tijd om dit in orde te brengen. De lijvige aangifte (wel 28 pagina’s) verstuur je digitaal of per post. Gelukkig kan je beroep doen op je notaris of de website van de Vlaamse Overheid om je hierbij te helpen!
De waarde van de woning
De erfbelasting wordt berekend op basis van de geschatte waarde van de woning. Belangrijk dus dat die goed zit! Een te hoge schatting betekent immers dat je meer erfbelasting betaalt. Te laag geschat? Dan loop je het risico achteraf extra belastingen én een boete te moeten betalen. Liever geen nattevingerwerk dus! Je kan ervoor kiezen om zelf te schatten of dit te laten doen. Dit kan door een erkend schatter of door een aanvraag van bindende schatting in te dienen bij de Vlaamse Belastingdienst. Die laatste is gratis en wordt uitgevoerd op basis van vergelijkbare panden en de door jou gestuurde informatie en foto’s. De schatting van een onafhankelijke schatter/expert is dan wel niet gratis, maar kan een realistischer beeld geven omdat die mede gebeurt door een bezoek aan de woning zelf.
Ben je gebaat bij een snelle verkoop?
Indien je het geld uit de verkoop nodig hebt om de erfbelasting te betalen, is een snelle verkoop zeker in jouw voordeel. Toch kan het de moeite lonen om wat langer te wachten. De fiscus heeft immers tot 2 jaar na aangifte de tijd om extra belastingen te innen. Wil je de woning dus aan een aanzienlijk hogere prijs verkopen zonder bijkomende kosten, dan is dat het overwegen waard.
Kan je toch niet wachten en brengt de verkoop een aardig sommetje op dat hoger ligt dan de geschatte waarde? Dan kan je hiervoor alsnog een bijkomende aangifte doen. Je betaalt dan extra belastingen maar vermijd een boete. Loop zeker even langs bij je notaris voor advies en hulp.
Bron: vlaanderen.be, notaris.be